Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Przegląd systemu RASFF - I kwartał 2019

Przegląd systemu RASFF - I kwartał 2019

System RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.

Struktura RASFF zbudowana jest na zasadzie sieci. Każdy kraj uczestniczący w systemie ma na swoim terenie krajowy punkt kontaktowy mający łączność z centralnym punktem kontaktowym (punkty kontroli na zewnętrznych granicach Unii Europejskiej także są połączone z systemem szybkiego ostrzegania). Każdy punkt ma własną skrzynkę poczty e-mail. Na ten adres przesyłane są informacje rozpowszechniane w systemie.

Podsumowanie I kwartału 2019

W pierwszym kwartale roku 2019 do systemu zgłoszonych zostało 1029 produktów. Spośród wszystkich zgłoszeń 923 dotyczyło żywności, 76 pasz dla zwierząt, natomiast 30 materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Podczas oceny ryzyka 694 produkty otrzymały status „poważne”, a 193 „niegroźny”. W przypadku 142 produktów nie określono decyzji.

Spis treści:

  1. Produkty zgłoszone w systemie RASFF
  2. Kryteria zagrożeń
  3. Polskie produkty zgłoszone w systemie RASFF
  4. Produkty zgłoszone do systemu RASFF przez Polskę
  5. Produkty niebezpieczne potencjalnie mogące wystąpić na terenie RP

Zobacz również: 

Przegląd systemu RASFF - I kwartał 2018,

Przegląd systemu RASFF - II kwartał 2018

Przegląd systemu RASFF - III kwartał 2018,

Przegląd systemu RASFF - IV kwartał 2018

Przegląd systemu RASFF - II kwartał 2019

Słowa kluczowe: RASFF, niebezpieczne produkty, zagrożenie, produkty zgłoszone, bezpieczeństwo żywności

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn