Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport FoodFakty dla Fenix Systems: Ciała obce w produkcie - szczegółowa analiza 168 przypadków zanotowanych w EU w 2018 roku

Raport FoodFakty dla Fenix Systems: Ciała obce w produkcie - szczegółowa analiza 168 przypadków zanotowanych w EU w 2018 roku

Zanieczyszczenia produktów spożywczych ciałami obcymi mimo ich najczęściej jednostkowego występowania w produktach, przez co rozumiemy ich występowanie w pojedynczych opakowaniach, a nie całych partiach produktów jak w przypadku przekroczenia limitów zanieczyszczeń mikrobiologicznych czy chemicznych, są jednymi z najbardziej nośnych medialnie tematów i tym samym skutecznie niszczą wizerunek firmy budowany latami. Jednym z powodów jest natychmiastowy skutek działania takiego ryzyka, uszczerbek
na zdrowiu, często bez możliwości ograniczania tych skutków po fakcie.

Ciało obce w produkcie – odpowiedzialność producenta przed kontrahentem 

Stosowanie procedur bezpieczeństwa żywności typu HACCP, Dobra Praktyka Produkcyjna czy BRC minimalizuje ryzyko przedostania się ciała obcego do produktu w procesie produkcyjnym oraz później podczas jego przewozu i dystrybucji. Niezależnie od tego skąd pochodzi ciało obce (np. kawałki szkła czy opiłki metalu), niesie za sobą duże ryzyko dla bezpieczeństwa żywności. Takiej żywności jako niebezpieczniej – zgodnie z art. 14 rozporządzenia nr 178/2002 – nie można dalej wprowadzać do obrotu. W praktyce najczęściej trzeba ją zutylizować. Rodzi to często znaczne straty dla producenta.
Poza odpowiedzialnością przed kontrahentem, istnieje także ryzyko zgłoszenia takiego produktu do systemu RASFF.

Spis treści:

1.Zdaniem eksperta

2.Wytyczne regulacji prawnych

3.Założenia systemu RASFF

4.Przypadki wystąpienia ciał obcych - podsumowanie roku 2018

5.Główne kryteria zagrożeń

6.Analiza pochodzenia zgłoszeń

7.Działania Instytucji Kontrolnych

8.Wybrane technologie przeciwdziałające występowaniu ciał obcych w środkach spożywczych

Materiał udostępniony przez: Fenix Systems Sp. z o.o.

Zaloguj się lub wypełnij formularz w celu pobrania opracowania

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn