Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport FoodFakty: Nowe wyzwania dla branży spożywczej - recykling opakowań i reformulacja produktów oraz pestycydy a bezpieczeństwo żywności

Raport FoodFakty: Nowe wyzwania dla branży spożywczej - recykling opakowań i reformulacja produktów oraz pestycydy a bezpieczeństwo żywności

Szanowni Państwo,

Zapraszamy do zapozania się z raportem przygotowanym przez zespół FoodFakty przy współpracy z Partnerem głównym firmą REKOPOL oraz Partnerami J.S. Hamilton, Logopak, Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin, Centrum Prawa Żywnościowego, IGIFOOD Consulting, Lloyds Register, Laboratorium Smaku i Zapachu, a także Partnerem Instytucjonalnym: Polską Izbą Opakowań.

To już trzeci kompleksowy raport, który dla Państwa przygotowaliśmy. W raporcie poruszyliśmy kwestie związane z nowymi wyzwaniami dla branży, takimi jak recykling opakowań i reformulacja produktów. W raporcie znajduje się także dodatek przygotowany przez Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin dotyczący stosowania pestycydów a bezpieczeństwa żywności.

Kolejne raporty już w opracowaniu, serdecznie zapraszamy wszystkich do aktywnego współtworzenia treści.

 

Spis treści:

Perspektywa I

  • Polska Izba Opakowań o rynku w Polsce
  • Ecodesign opakowań – jak projektować żeby recyklingować?
  • Opakowania żywności – krótkie podsumowanie przepisów i nadchodzących zmian
  • Kontrola jakości i badania opakowań do kontaktu z żywnością
  • Opakowania aktywne i inteligentne
  • Przegląd nowoczesnych materiałów opakowaniowych do kontaktu z żywnością
  • Etykietowanie produktów: jak oszczędzać pieniądze wdrażając ekologiczne rozwiązania
  • Standard BRC packaging materials 6 – bezpieczne opakowania i globalny zasięg
  • Certyfikacja opakowań

Perspektywa II

  • Aspekt prawny „clean label”
  • „Czysta etykieta” – wyzwania i zagrożenia
  • „Superfood” na etykiecie i w reklamie – podstawy prawne
  • Stosowania treści marketingowej
  • Branża dodatków do żywności - przegląd

Dodatek specjalny PSOR

  • Pestycydy w produkcji żywności – jak ugryźć ten temat?
  • Włączamy rozsądek w dyskusji o bezpieczeństwie żywności
  • Pozostałości przekroczone – i co dalej?

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn