Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Regulacje prawne dotyczące mycia żywności - Abstrakt artykułu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe, Procesy i Technologie

Mycie to jeden z podstawowych procesów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, niezbędny do zachowania odpowiedniego bezpieczeństwa żywności. Procesowi mycia poddawane są nie tylko maszyny i urządzenia mające kontakt z żywnością, ale również i sama żywność. W kontekście mycia żywności bardzo istotnym jest poznanie przez producenta warunków, jakie musi spełniać woda przeznaczona do tego celu. Tym bardziej istotnym wydaje się to w przypadku środków spożywczych, w odniesieniu do których konsumenci zapewniani są o tym, iż są gotowe do spożycia i nie wymagają ponownego mycia. 

Patrząc na rynek spożywczy produktami, na których opakowaniach najczęściej możemy spotkać się z informacjami takimi jak „umyte” / „Produkt umyty gotowy do spożycia” są gotowe mieszanki sałat. Przeciętny konsument ceni sobie krótki czas przygotowywania danego posiłku oraz możliwość jego bezpośredniego spożycia, dlatego też produkty tego typu są jak najbardziej pożądane i zyskują na popularności. Pojawia się jednak pytanie jak środki spożywcze oznaczane jako „umyte” są czyszczone. Z pełnej wersji artykułu dowiesz się m.in.:

- czy na pewno są bezpieczne dla naszego zdrowia i bez obaw możemy je spożyć bez konieczności mycia?

- czy zastosowanie tych dodatkowych środków powinno być deklarowane w oznakowaniu?  

- jakie wymagania musi spełniać woda przeznaczona do mycia żywności?

- czy dozwolone jest używanie chloru w celu dezynfekcji warzyw? 

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: REGULACJE PRAWNE DOTYCZĄCE MYCIA ŻYWNOŚCI

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Owoce i warzywa Prawo żywnościowe Procesy i Technologie

Autor: Aleksandra Jasieniak

Aleksandra Jasieniak

Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D.Szostek sp.j.  

Przeczytaj także

Polecane szkolenia

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn