Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Reklama żywności, w tym suplementów diety w dobie COVID-19 - Abstrakt artykułu

Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe

Reklama produktów wprowadzanych do obrotu jest jednym z podstawowych działań przedsiębiorców z uwagi na szeroki zasięg przekazywanych w ten sposób informacji konsumentowi. Jak zatem odpowiednio przygotować treści reklamowe, aby były dla odbiorcy przekonujące i jednocześnie zgodne z przepisami prawa, szczególnie w świetle panującej pandemii? 

Przede wszystkim kluczowe jest niewprowadzanie odbiorcy w błąd, tj. niewywoływanie mylnego wyobrażenia o produkcie. Zgodnie z podstawową zasadą prawa żywnościowego [1], informacje na temat środka spożywczego nie mogą wprowadzać w błąd m.in. co do jego charakteru, tożsamości, właściwości, składu, ilości, trwałości, kraju lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji. Szczególnie istotne w dobie pandemii COVID-19 jest także nieprzypisywanie produktowi działania lub właściwości, których on nie posiada. Najwięcej naruszeń w tym zakresie dostrzec można w odniesieniu do suplementów diety. 

Z pełnej wersji artykułu dowiesz się m.in.:

- na czym polega wadliwe rekalmowanie suplemenetu diety 

- powody, dla których treść reklamy może zostać zakwestionowana 

- jakie konsekwencje dla przedsiębiorcy może spowodować zakwetionowanie reklamy produktu. 

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: REKLAMA ŻYWNOŚCI, W TYM SUPLEMENTÓW DIETY W DOBIE COVID-19

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Ewelina Woike

Ewelina Woike

Ewelina Woike - prawnik w kancelarii Food & Pharma Legal Wawrzyniak Zalewska Radcy Prawni sp. j. Specjalizuje się w prawie żywnościowym i kosmetycznym. Zajmuje się bieżącą obsługą podmiotów gospodarczych w zakresie m.in.: opiniowania składów, oznakowania, reklamy, wprowadzania do obrotu czy prowadzenia postępowań wyjaśniających dotyczących suplementów diety, innych środków spożywczych, wyrobów medycznych oraz kosmetyków, zgodnie z przepisami prawa polskiego i unijnego, a także prowadzi szkolenia w tym zakresie. Absolwentka Wydziału Prawa i Administracji na Uniwersytecie Warszawskim, aplikantka radcowska OIRP w Warszawie.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn