-
14.07.2021
Cytrusy to bardzo popularna grupa owoców o mięsistych jagodach zwane hesperidium w kolorze od zielonego (limonka, bergamotka) do pomarańczowego. Najbardziej zewnętrzna, warstwa skórki zwana flavedo zawiera wyspecjalizowane komórki, które zawierają gruczoły olejowe.
Czytaj więcej
-
02.03.2021
W ostatniej części cyklu przyglądamy się trendom w kategorii produktów „savoury”, która obejmuje zupy (mokre i suche), przyprawy i buliony, oliwy smakowe, sosy do makaronów, dressingi oraz chutney’e. Przy zakupiue klienci zwracają uwagę przede wszystkim na smak, cenę oraz wygodę.
Czytaj więcej
-
26.02.2021
W segmencie słodyczy zaznaczają się dwa duże trendy: mega przyjemność & pełnia smaków oraz spersonalizowane odżywianie dla potrzebujących np. wegetarianie, na diecie czy chorzy na celiakię. Na innowacyjnym brytyjskim rynku obecne są wegańskie produkty bez dodatku mleka i glutenu, za to z dodatkiem orzechów, moreli czy jagód, a także serniki na bazie napoju owsianego.
Czytaj więcej
-
22.02.2021
Na całym świecie toczy się dyskusja związana z regulacją dotyczącą roślinnych zamienników produktów zwierzęcych, głównie mleka i jego przetworów w przemyśle spożywczym. Zamienniki produktów mlecznych nie są nowościami, wiele z nich funkcjonuje na rynku od lat.
Czytaj więcej
-
11.02.2021
Pandemia w sposób zasadniczy zmieniła preferencje i wybory zakupowe klientów na całym świecie. Niektóre trendy przyspieszyły bardzo mocno, inne uległy marginalizacji. Podzielę się z Państwem obserwacjami i nowościami ze światowych półek.
Czytaj więcej
-
10.12.2020
W związku z Państwa dużym zainteresowaniem artykułem nt. „Trendów smakowych” w kolejnych tygodniach będziemy kontynuować przegląd nowości, światowej prasy w obszarze istotnych trendów nie tylko smakowych, ale też produktowych związanych z żywnością.
Czytaj więcej
-
08.12.2020
W związku z Państwa dużym zainteresowaniem artykułem nt. „Trendów smakowych” w kolejnych tygodniach będziemy kontynuować przegląd nowości, światowej prasy w obszarze istotnych trendów nie tylko smakowych, ale też produktowych związanych z żywnością.
Czytaj więcej
-
02.12.2020
W związku z Państwa dużym zainteresowaniem artykułem nt. „Trendów smakowych” w kolejnych tygodniach będziemy kontynuować przegląd nowości, światowej prasy w obszarze istotnych trendów nie tylko smakowych, ale też produktowych związanych z żywnością.
Czytaj więcej
-
13.11.2020
Zapraszamy do zapoznania się z kolejną częścią cyklu "Okiem eksperta" poświęconą trendom smakowym w branży napojowej. Tym razem ekspert Robert Rzewuski-Wieprzkowicz skupił się na dodatkach funkcjonalnych.
Czytaj więcej
-
15.10.2020
Pytania związane z deklaracją aromatów na etykietach produktów spożywczych nie pojawiały się do tej pory zbyt często, jednak Megatrend „Clean Label” i ekstraktów botanicznych spowodował wzrost zainteresowania tematem takich deklaracji. O ile pojawienie się na etykiecie aromatów i ekstraktów pochodzących z obszaru celnego EU nie nastręczaja aż takich kłopotów, to już deklaracje produktów podchodzących z obszaru Ameryki Północnej (USA i Kanada) potrafią być dużym wyzwaniem.
Czytaj więcej
-
14.09.2020
Zawsze aktualna lista pozycji dostępnych w Strefie Managera
Czytaj więcej
-
27.08.2020
OBSERWACJA TRENDÓW W ŚWIECIE ALBO ICH KREOWANIE OTO JEST PYTANIE? TWORZYĆ CZY PODĄŻAĆ? Określanie trendów chociażby w modzie nie było nigdy zadaniem łatwym ani prostym i zwykle polegało na wyczuciu i kreatywności jej twórców. To samo dotyczy smaków, zapachów, żywności. Jednym z obszarów działalności firm branży zapachów (aromatów bądź kompozycji zapachowych) jest obserwacja zachowań i potrzeb klientów, rynku i wyznaczanie kierunków smakowych na nadchodzący czas.
Czytaj więcej
-
27.08.2020
Poznaj najnowsze trendy smakowe na najbliższe miesiące. Opracowanie eksperckie.
Czytaj więcej
-
17.10.2018
Temat ekstraktów botanicznych spotkał się z dużym zainteresowaniem czytelników portalu FoodFakty (czytaj więcej) oraz uczestników seminariów orgniazowanych Laboratorium Smaku&Zapachu – Food Design. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom zdecydowałem się szerzej omówić temat aromatów oraz ekstraktów podczas V Kongresu Bezpieczeństwa Żywności organizowanego przez IFS Central & Eastern Europ 6listopada 2018 w Centrum Konferencyjnym Polin w Warszawie...
Czytaj więcej
-
17.05.2018
Wychodząc naprzeciw potrzebom rynku, producentów i klientów, chcemy Państwa serdecznie zaprosić na seminarium poświęcone ekstraktom botanicznym, które odbędzie się 14 czerwca 2018r w Warszawie...
Czytaj więcej
-
25.04.2018
W ciągu ostatnich kilku lat dokonała się prawdziwa rewolucja w projektowaniu i produkcji żywności. Z jednej strony mamy rosnącą świadomość konsumentów, rodzaj krytycznego podejścia do tego, co oferuje przemysł...
Czytaj więcej
-
13.10.2017
Wychodząc naprzeciw potrzebom branży piekarniczej związanych nie tylko z maślanym kryzysem ale też tworzeniem nowych produktów, pozycjonowaniem swoich wyrobów względem rosnącej konkurencji , zmieniającym się prawem...
Czytaj więcej
-
11.10.2017
Od zeszłego roku cena masła uległa praktycznie podwojeniu przy konsumpcji pozostającej na podobnym poziomie do ubiegłorocznej. I choć jemy o połowę masła mniej niż ponad 20 lat temu, to widoków na spadek jego cen jak na razie nie...
Czytaj więcej
-
07.08.2017
Zapotrzebowanie na aromaty systematycznie rośnie już od kilkunastu lat. Wzrost ten spowodowany jest głównie „uprzemysłowieniem” życia i zmianami w nawykach żywieniowych. Konsumenci stale są „wabieni”...
Czytaj więcej
Ekspert w obszarze NPD i product managment, z ponad 20-letnim doświadczeniem w branży spożywczej, FMCG. Specjalizuje się w aplikacji oraz ewaluacji aromatów spożywczych i ekstraktów botanicznych, ocenie organoleptycznej i sensorycznej, rozwoju nowych produktów, badaniu potrzeb klientów i ich preferencji, wdrażaniu receptur do produkcji. Prowadzi dystrybucję ekstraktów, aromatów i ekstraktów botanicznych firmy Fontarom w Polsce.
Laboratorium Smaku & Zapachu
FoodFakty Recognized Ekspert
Słowa kluczowe: aromaty, ekstrakty botaniczne, dodatki do żywności, FMCG, ocena organoleptyczna, sensoryczna, NPD, SEARCH CONSOLE_SM