Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Salmonella w małopolskich żłobkach i przedszkolach

Kategoria: Alerty

Zgodnie z informacjami podanymi w serwisie Dziennik Polski, od końca lipca zachorowała ponad setka dzieci. Szóstka z nich wymagała hospitalizacjii.

Wśród zgłoszonych przypadków zachorowań, małopolski sanepid potwierdził 89 zatruć salmonellą. Na badania skierowano również 17 dzieci z objawami salmonellozy, jednak ich rodzice nie zgłosili się jeszcze do placówki w celu przeprowadzenia testów.

Przyczyna zatrucia nie została jeszcze stwierdzona jednak diagnostyka zalecona przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Krakowie potwierdziła zatrucie pałeczkami Salmonelli.

Dzieci, u których stwierdzono zatrucie uczęszczały do 19 różnych placówek przedszkolnych.

Objawy salmonellozy

Osoby, które spożyły żywność zakażoną Salmonellą mogą doświadczyć objawów infekcji już po 6 godzinach, jednak czas wylęgania choroby może wydłużyć się do 72 godzin. Symptomy utrzymują się zazwyczaj przez 3 do 7 dni i obejmują gorączkę, biegunkę, wymioty, bóle głowy, skurcze żołądka oraz utratę apetytu. Po przebyciu choroby pałeczki Salmonella mogą być wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy. Salmonelloza jest szczególnie groźna w przypadku małych dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży oraz osób o obniżonej odporności.[1]

Źródło:

[1] PSSE Kraków

Wybierz obszar: Inspekcje Pańswowe

Autor: FoodFakty

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn