Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Sinusoidalne pompy procesowe MasoSine Certa

Pompy sinusoidalne zostały opracowane i opatentowane przez firmę MasoSine, która obecnie wchodzi skład Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG). Specyficzna konstrukcja tych pomp wyporowych pozwala uzyskać wysoką wydajność (do 255 m3/h) oraz siłę ssania i tłoczenia (do 15 bar) praktycznie bez pulsacji i przy bardzo niskich siłach ścinających, niezależnie od konsystencji i lepkości tłoczonego płynu. Dzięki delikatnemu traktowaniu produktu pompy te znakomicie nadają się do transportowania płynów zawierających delikatne cząstki stałe i półpłynne, baz naruszania ich struktury.

Konstrukcja pomp MasoSine Certa skutecznie separuje część „mokrą” pompy – wystawioną na kontakt z produktem – od części „suchej” (mechanicznej) stanowiącej napęd, dzięki czemu minimalizowane jest ryzyko zanieczyszczenia produktu. Prosta budowa tych pomp, składających się tylko z jednego wirnika, jednego wału i jednej uszczelki, powoduje, że są one niezawodne, a przy tym łatwe do czyszczenia i konserwacji w systemie CIP, w miejscu instalacji. A ponieważ podczas normalnej eksploatacji zużywa się praktycznie tylko jeden element, który można łatwo wymienić w ciągu kilku minut, bez wymontowywania urządzenia z instalacji, czas przestojów konserwacyjnych jest minimalny. Pompy MasoSine są przy tym wyjątkowo oszczędne: w przypadku transportowania płynów o wysokiej lepkości (do 8 milionów cP) wymagają nawet o 50% mniej energii od rozwiązań alternatywnych, co znacząco skraca czas zwrotu z inwestycji.

Dlatego pompy MasoSine są chętnie wykorzystywane w takich sytuacjach, jak:

  • dozowanie masy jajecznej z przyprawami przy produkcji makaronu,
  • transportowanie delikatnego skrzepu serowego w mleczarniach (gdzie zmniejszają straty tłuszczu i kazeiny nawet o 20%!),
  • transportowanie zawiesin żywych komórek, np. drożdży w browarach czy kultur starterowych w mleczarniach,
  • pompowanie gotowych dresingów, sałatek, dżemów zawierających cząstki owoców, zup, sosów, skoncentrowanych soków, płynnej czekolady itp.

Pompy MasoSine Certa, które w standardzie uzyskały nadawany przez EHEDG (Europejskie Stowarzyszenie Inżynierów, Projektantów i Konstruktorów) certyfikat typu EL klasy 1 oraz, dodatkowo, 1 klasy aseptyczności oraz certyfikat 3A są także chętnie stosowane w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

 

Odnośniki:

 

Słowa kluczowe: pompy procesowe, technologia przepływu, przemysł spożywczy, Masosine, Certa, pompy sinusoidalne

Skontaktuj się bezpośrednio z firmą:

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn