Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Skutki chorób przenoszonych przez żywność oszacowane na 9 mld funtów w skali roku – 5 lat badań

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Stanowisko FSA

Rada Agencji ds. Norm Środków Spożywczych przyjęła raport oraz dogłębnie przeanalizowała efekty trwających ponad 5 lat badań nad znaczeniem chorób przenoszonych przez żywność. W wyniku brytyjskiego programu badawczego udało się wielowymiarowo oszacować i lepiej zrozumieć jakie zagrożenia niosą ze sobą drobnoustroje patogenne takie jak: Norowirus, Campylobacter czy Listeria. Po raz pierwszy, w badaniu uwzględnione zostały również wartości zebrane z przypadków nieprzypisanych, gdzie konkretny patogen nie został zidentyfikowany, chociażby z powodu nie zwrócenia się o pomoc lekarską.

Jak wyglądały badania?

We współpracy z naukowcami z wiodących brytyjskich uniwersytetów, ekonomiści FSA opracowali model kosztu choroby (COI-Cost of Illness), którego celem była identyfikacja i pomiar wszystkich kosztów konkretnej choroby, w tym wymiarów bezpośrednich, pośrednich i niematerialnych. Na podstawie wywiadu z grupą ponad 4000 osób, oceniono również tzw. „koszty ludzkie", takie jak ból i cierpienie oraz zmiany jakości i długości życia na skutek choroby.

Wynik wyrażony w kategoriach pieniężnych jest oszacowaniem całkowitego obciążenia społecznego spowodowanego przez FBD (Foodborne Disease).

Co ustalono?

W oparciu o najnowsze badania (2018) dotyczące 2,4 mln przypadków dotkniętych chorobą przenoszoną przez żywność rocznie, eksperci pieniężnie oszacowali całkowite obciążenie Wielkiej Brytanii na około 9 mld GBP (3 mld GBP w przypadku znanych przypadków i 6 mld GBP w przypadku przypadków nieprzypisanych) .

Spośród zidentyfikowanych przypadków norowirus nakłada największe obciążenia gospodarcze i społeczne przy szacowanym rocznym koszcie 1,68 mld £, a następnie Campylobacter spp. (0,71 mld £) i Salmonella spp. (0,21 mld £).

VTEC O157 (0,04 mld £) i Cryptosporidium (0,02 mld £) stanowią najmniejsze obciążenie.

Jak otrzymane wyniki mają się do wcześniejszych badań?

Jest to znaczny wzrost w stosunku do poprzednich szacunków. Poprzedni model FSA przypisywał roczny koszt FBD w Wielkiej Brytanii, który przekraczał 1 miliard funtów, na podstawie około 1 miliona przypadków chorób przenoszonych przez żywność.

Członkowie Agencji komentują:

Heather Hancock, przewodnicząca FSA: „Z zadowoleniem przyjmuję te ważne badania. Odkrycie możliwości przeliczenia na pieniądze obciążeń osobistych, społecznych i ekonomicznych wywołanych zatruciami pokarmowymi, stanowi kamień milowy dla FSA”.

„Po raz pierwszy model ten daje FSA i innym partnerom znacznie bardziej szczegółowy obraz tego, w jaki sposób choroby przenoszone przez żywność mogą wpływać na społeczeństwo”, powiedział profesor Rick Mumford, szef działu badań naukowych i badań naukowych w FSA.

 

Źródło: The Burden of Foodborne Disease in the UK 2018

Wybierz obszar: Badania żywności

Autor: Aleksandra Sokołowska

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn