Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Spadek unijnych zbiorów owoców cytrusowych w bieżącym sezonie 2017/18

Kategoria: Biznes Fakty

Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) szacuje, że zbiory owoców cytrusowych w Unii Europejskiej w bieżącym sezonie 2017/18, tj. w okresie październik 2017- wrzesień 2018, wyniosą ok. 10,8 mln t. W stosunku do sezonu poprzedniego 2016/17 będą o blisko 9% niższe. Do spadku zbiorów przyczyniły się m.in. niesprzyjające warunki pogodowe (susza i zbyt wysokie temperatury) w Hiszpanii i we Włoszech, które są największymi producentami cytrusów we Wspólnocie. W Hiszpanii zbiory obniżyły się o 12% r/r do 6,2 mln t. Z kolei we Włoszech nastąpił 7–procentowy spadek produkcji r/r do 2,9 mln t.

Pomarańcze

W strukturze unijnych zbiorów cytrusów dominują pomarańcze, z niemalże ok. 60–procentowym udziałem w produkcji. W bieżącym sezonie zbiory pomarańczy oceniane są na niecałe 6,3 mln t, co w stosunku do sezonu poprzedniego oznacza blisko 8-procentowy spadek. Podkreślić jednak trzeba, że jakość i wielkość owoców w Hiszpanii i we Włoszech, skąd pochodzi ok. 80% unijnych pomarańczy ogółem, jest oceniana jako dobra.

Mandarynki

Unijne zbiory mandarynek w bieżącym sezonie są szacowane na poziomie blisko 3 mln t, czyli o 13% niższym niż w sezonie poprzednim.

Cytryny

Zbiory cytryn we Wspólnocie prawdopodobnie przekroczą nieznacznie ok. 1,5 mln t, czyli będą niższe o 1,4% w porównaniu do sezonu poprzedniego.

Grejpfruty

Unijna produkcja grejpfrutów jest szacowana na 88,6 tys. t, czyli będzie o 16% niższa w porównaniu z sezonem poprzednim.

Autor: Anna Kitala, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas    

Kluczowe obszary: Owoce i warzywa

Autor: BGŻ BNP Paribas

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn