Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Spożycie toksycznego piwa doprowadziło do śmierci 4 osób

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Marki piw, w których wykryto toksyny

Brazylijskie ministerstwo rolnictwa potwierdziło obecność toksyn (glikolu etylenowego i glikolu dietylenowego) w 21 partiach ośmiu marek piwa produkowanych przez Backer, firmę z siedzibą w Belo Horizonte. Marki zanieczyszczone toksynami to: Belorizontina, Capixaba, Capitao Senra, Pele Vermelha, Fargo 46, Backer Pilsen, Brown, Backer D2 - prawdopodobnie odpowiadają za śmierć 4 osób. Kolejnych 18 osób jest hospitalizowanych z tymi samymi objawami (ostrą niewydolnością nerek i zmianami neurologicznymi) w Belo Horizonte, głównym rynku Backer.

Substancje toksyczne

Glikol etylenowy i glikol dietylenowy są stosowane w układach chłodniczych ze względu na ich właściwości przeciwzamrożeniowe. Browar twierdzi, że nie wykorzystuje ich na swojej linii produkcyjnej. Substancje te są toksyczne i nie powinny mieć kontaktu z cieczami, ale niektóre firmy używają ich do chłodzenia swoich zbiorników. Władze uważają, że obecność substancji zanieczyszczających w zbiornikach wody piwowarskiej jest „wyjątkowa”, dlatego też wyspecjalizowana grupa bada przyczyny zanieczyszczenia. Według Brazylijskiego Ministerstwa Rolnictwa rozważane są obecnie trzy hipotezy: celowe zafałszowanie piwa przez pracownika, wyciek lub niewłaściwe użycie cząsteczek glikolu etylenowego w procesie chłodzenia systemu.

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa Brazylii

 

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn