Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Stabilizacja na unijnym i krajowym rynku jaj

Kategoria: Biznes i Wydarzenia

Obecnie ceny jaj konsumpcyjnych w UE kształtują się na poziomie zbliżonym do średniej wieloletniej. Jak wynika z danych KE, na początku października 2019 roku przeciętna cena jaj konsumpcyjnych (kl. M,L) wyniosła 127,7 EUR/100 kg, czyli o 4% więcej niż przed rokiem, ale o blisko 2% mniej niż średnio w latach 2014-2018.

Silne zmiany podaży

W ostatnich latach unijny rynek jaj kształtował się pod wpływem silnych zmian po stronie podaży, będących konsekwencją między innymi afery związanej z fipronilem, a wcześniej również grypy ptaków. Taka sytuacja nie pozostawała obojętna dla kształtowania się cen również w naszym kraju, które osiągały swoje wieloletnie maksima.

Wartość indeksu jaj konsumpcyjnych

We wrześniu br. przeciętna wartość indeksu jaj konsumpcyjnych Banku BNP Paribas wyniosła 32,05 PLN/100 szt., czyli o 1,4% mniej niż przed rokiem. Jak wynika z danych MRiRW, we wrześniu br. zakłady pakujące sprzedawały jaja klasy M po 31,30 PLN/100 sztuk, czyli o 3,6% więcej w relacji rocznej, a jaja klasy L po 36,00 PLN/100sztuk, czyli o 1,8% mniej r/r.

Stabilizacja w sferze handlu

Stabilizacja widoczna jest również w sferze handlu. Z danych MRiRW wynika, że w okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2019 r. z Polski wyeksportowano 122,8 tys. t jaj o wartości 144,7 mln EUR, co oznacza spadek odpowiednio o 3 i 6% r/r.

Oczekujemy, że do końca roku utrzyma się stabilna sytuacja na rynku jaj, a ewentualny wzrost cen będzie miał charakter sezonowy.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz obszar: Mięso i jaja

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn