Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Strefa Managera: Potencjalne konsekwencje zakazu dwutlenku tytanu w żywności przez UE

Kategoria: Strefa Managera

Poniższy artykuł jest dostępny w Strefie Managera 
>>Przeczytaj Abstrakt <<

Dwutlenek tytanu został zatwierdzony do stosowania w żywności przez Food and Drug Administration (USA ) w 1966 roku. W Unii Europejskiej dwutlenek tytanu (E171) został dopuszczony jako dodatek do żywności w 2008 r. Natomiast osiem lat później jego bezpieczeństwo zostało po raz pierwszy zakwestionowane. W bieżącym roku Komisja Europejska opierając się na opinii naukowej Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), stwierdziła, że E171 nie może być dłużej uważany za bezpieczny jako dodatek do żywności, ze względu na fakt, że nie można wykluczyć obaw dotyczących jego genotoksyczności. Jeśli do końca roku Rada lub Parlament Europejski nie przyjmą sprzeciwu, prawo wejdzie w życie na początku 2022 r, a następnie rozpocznie się 6-miesięczny okres stopniowego wycofywania, po którym pełny zakaz będzie obowiązywał w produktach żywnościowych.

Wybierz obszar: Strefa Managera

Autor: Elżbieta Trzos-Błądek

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn