Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Suplementy diety – skład, oznakowanie i reklama w świetle aktualnych przepisów prawnych oraz planowanych zmian

Data: 15.10.2020 Miejsce: Poznań
Czas trwania: 6 h

Cel szkolenia

Szkolenie ma na celu podniesienie kwalifikacji oraz doskonalenie umiejętności interpretowania przepisów prawa
odnośnie znakowania suplementów diety w celu praktycznego ich zastosowania. Po przysłaniu przykładowych etykiet
będzie możliwość omówienia ich poprawności w oparciu o podstawy prawne i orzecznictwo organów sądowych
i administracyjnych.

Szkolenie skierowane do

Szkolenie skierowane jest do technologów, kierowników jakości, pracowników działów jakości, działów marketingu,
osób odpowiedzialnych za znakowanie suplementów diety.

Program


1. Kwalifikacja suplementów diety
• Definicja suplementu diety – co może, a co nie może być suplementem diety?
• Produkty z pogranicza – różnica pomiędzy żywnością powszechnego spożycia, suplementem diety, FSMP,
wyrobem medycznym a produktem leczniczym.
2. Składniki aktywne w suplementach diety
• Witaminy i składniki mineralne – formy chemiczne, maksymalne poziomy stosowania
• Składniki roślinne – które i w jakiej ilości mogą zostać dodane do suplementu?
• Opinie Zespołu ds. Suplementów Diety i inne wytyczne GIS (np. dot. CBD)
• Novel food – definicja, kwalifikacja, unijny katalog, procedura autoryzacji
• Stosowanie dodatków w suplementach diety – ostatnie zmiany legislacyjne.
3. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w prezentacji i reklamie suplementów
• Zakres stosowania rozporządzenia 1924/2006 – ważne definicje, przewodniki dot. stosowania
• Ogólne i szczególne zasady stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych
• Unijny rejestr dopuszczonych oświadczeń
• Lista „oczekująca” (ang. pending list) – czym jest i jak z niej korzystać?
• Oświadczenia nieswoiste z art. 10
• „Fit”, „superfood”, „wellness”, „detox” i podobne – czy to też oświadczenia?
• Wytyczne w zakresie elastyczności brzmienia oświadczeń zdrowotnych
• Kontrola oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych – przykłady orzecznictwa.
4. Znakowanie suplementów diety i procedura notyfikacji
• Elementy obowiązkowe i nieobowiązkowe etykiety suplementu diety
• Deklarowanie substancji czynnych – praktyczne wskazówki
• Zasada rzetelnego informowania – co wolno a czego nie wolno napisać (na przykładach z rynku)
• Powiadomienie o pierwszym wprowadzeniu do obrotu - elektroniczny system powiadamiana GIS - na co
zwrócić uwagę i jakie dokumenty załączyć, korekta powiadomienia, postępowanie wyjaśniające
• Planowanie zmiany prawne.
5. Sesja pytań i odpowiedzi
• Odpowiedzi na pytania uczestników
• Omówienie nadesłanych etykiet i zagadnień wskazanych przez uczestników.
6. Rozdanie zaświadczeń, zakończenie szkolenia.

Warunki uczestnictwa

Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze strony internetowej

 

https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2019/10/Program-30-JB-Znakowanie-suplementow-diety_2020.pdf

 

https://hamilton.com.pl/oferta/szkolenia/harmonogram-szkolen/ 

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn