Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

System znakowania ENVIROSCORE mierzy i informuje o wpływie produktów żywnościowych na środowisko wg SDGs

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Opakowania

System żywnościowy jest zarówno przyczyną, jak i ofiarą oddziaływań środowiskowych generowanych w Europie. Z myślą o ograniczeniu degradacji środowiska i osiągnięciu celów zrównoważonego rozwoju konieczne jest zatem promowanie bardziej zrównoważonej produkcji i bardziej odpowiedzialnej konsumpcji żywności i napojów.

Aby sprostać temu ważnemu wyzwaniu, centrum technologiczne AZTI we współpracy z Uniwersytetem w Leuven (Belgia) opracowali ENVIROSCORE®, system znakowania środowiskowego, który mierzy wpływ produktów w oparciu o przyjętą na całym świecie i ustandaryzowaną metodologię europejskiego śladu środowiskowego produktu.

ENVIROSCORE jest przydatny zarówno dla przemysłu rolno-spożywczego, jak i konsumentów

Pozwala on przemysłowi mierzyć i w prosty sposób informować konsumentów o wpływie produktów żywnościowych na środowisko, łącząc 16 celów zrównoważonego rozwoju - kategorii wpływu na środowisko w jeden wynik i promując ekoprojektowanie produktu w całym łańcuchu dostaw.

W przypadku konsumentów dostarcza łatwych w zrozumieniu informacji, dzięki którym można porównywać produkty żywnościowe i napoje oraz kategorie produktów, zachęcając w ten sposób do bardziej zrównoważonych wzorców konsumpcji. ENVIROSCORE umożliwia konsumentom porównanie stopnia zrównoważenia środowiskowego pomiędzy różnymi produktami i pomiędzy wariantami tego samego typu produktu, ułatwiając identyfikację produktów z bardziej zrównoważonymi metodami produkcji, transportem lub materiałem opakowaniowym, bez demonizowania konkretnego produktu.

Algorytm, który łączy 16 wpływów na środowisko

ENVIROSCORE to algorytm, który uwzględnia w jednym końcowym wyniku wpływ na środowisko generowany na wszystkich etapach produkcji i konsumpcji kilograma produktu. W szczególności łączy w sobie 16 oddziaływań na środowisko, w tym między innymi:

  • potencjał zmiany klimatu,
  • zubożenie warstwy ozonowej,
  • zanieczyszczenie wody,
  • wyczerpanie zasobów kopalnych,
  • toksyczność.

Na podstawie tej analizy łączny wynik jest przekształcany w prosty, wizualny i intuicyjny pięciopoziomowy system komunikacji (A| B | C | D | E). Klasyfikacja ta obejmuje wszystkie aspekty związane ze sposobem wytwarzania, przetwarzania, pakowania, dystrybucji i konsumpcji danego produktu oraz sposobem gospodarowania jego odpadami.

Po walidacji ze 150 produktami spożywczymi stwierdzono, że system może ustalić zmienność wpływu między różnymi produktami spożywczymi i napojami oraz, w ramach tej samej typologii produktu, rozróżnić te produkty z „gorszymi” technikami produkcji, nadmiernym pakowaniem lub transportem na duże odległości.

Wsparcie instytucji i firm

ENVIROSCORE to system znakowania opracowany przez grupę niezależnych naukowców, aby sprostać rosnącym obawom firm i konsumentów w zakresie bardziej zrównoważonej i odpowiedzialnej produkcji i konsumpcji żywności. Inicjatywa ta jest również wspierana przez wiele firm, a także przez rząd baskijski i Unię Europejską poprzez europejską inicjatywę EIT Food Innovation, której celem jest uczynienie systemu żywnościowego bardziej zrównoważonym, zdrowym i godnym zaufania.

Źródło: https://www.azti.es/en/enviroscore-food-beverage-purchases-scientific-rigour-environmental-criteria/

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Eko Opakowania

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn