Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Sytuacja na światowym i krajowym rynku wołowiny

Kategoria: Biznes i Wydarzenia

W 2020 roku, według prognoz USDA, globalna produkcja wołowiny wzrośnie o 1% do 61,9 mln t. Wynika to głównie ze wzrostu produkcji w Brazylii, Stanach Zjednoczonych i Argentynie, co rekompensuje spadek w Chinach, Australii i UE.

Produkcja wołowiny na świecie 

Brazylia jest największym producentem wołowiny na świecie. W 2020 r. produkcja wołowiny w tym kraju ma wzrosnąć o 5,8%, do rekordowego poziomu 10,8 mln t (c.w.e.). Jest to konsekwencją silnego (+15,6%) wzrostu wolumenu eksportu (głównie do Chin), który w 2020 r. prognozowany jest na 2,6 mln t. Dodatkowo wzrost produkcji będzie wspierany przez rosnącą konsumpcję krajową.

Unii Europejska jest drugim, po Brazylii, producentem mięsa wołowego. W 2020 r. eksperci USDA oczekują spadku unijnej produkcji, o 1,6%, do 7,8 mln t. W sezonie 2018/19 unijne pastwiska zostały silnie dotknięte przez susze, co przełożyło się na mniejszą podaż pasz objętościowych, a w konsekwencji spadek pogłowia unijnego bydła i mniejszą produkcję wołowiny.

Dane KE

Jest to widoczne już obecnie. Według KE wielkość ubojów w UE w I poł. 2019 r. była o 0,9% mniejsze niż przed rokiem. Ponadto unijny sektor wołowiny nadal odczuwa skutki tzw. afery leżakowej w Polsce. W pewnym stopniu spadek liczby ubojów w UE rekompensowany był zwiększeniem przeciętnej wagi ubojowej.

Niższe ceny w relacji rocznej

Pomimo zmniejszenia podaży żywca wołowego w Unii, ceny wołowiny od lutego 2019 r. są niższe w relacji rocznej. Na początku listopada br., przeciętna cena wołowiny (A/C/Z-R3) wyniosła 3,64 EUR/kg, czyli o 3% mniej r/r.

W Polsce spadki cen są jeszcze większe. Jak wynika z danych MRiRW na początku listopada br. ubojnie skupowały bydło w rzeźne przeciętnie po 6,01 PLN/kg, czyli o 10,3% taniej w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem.

Eksport wołowiny

Krajowy rynek wołowiny ma orientację proeksportową, gdyż około 4/5 krajowej produkcji trafia za granicę, głównie w postaci schłodzonej i mrożonej. Jak wynika z danych Eurostat, w okresie pierwszych siedmiu miesięcy br. wolumen eksportu świeżego, schłodzonego i mrożonego mięsa wołowego wyniósł 218,1 tys. t, co oznacza spadek o 5%. Warto jednak zaznaczyć, że w ujęciu wartościowym odnotowano wzrost eksportu o 4%.

Oczekujemy, że do końca br., ze względu na sytuację na rynku światowym, a także mniejszy wolumen eksportu z Polski, ceny skupu żywca wołowego w Polsce utrzymają się na niższym poziomie niż przed rokiem.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz obszar: Mięso i jaja

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn