Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Szczególne kategorie żywności - aspekty prawne

Data: 09.09.2022 Miejsce:
Czas trwania: 2 h

Cel szkolenia

Wraz z postępem technologii produkcji na rynku pojawia się coraz więcej rodzajów żywności, które dotychczas - ze względu na niedostateczny rozwój nauki - nie mogły być produkowane. Dynamiczny rozwój branży spożywczej spowodował konieczność rozszerzenia zakresu prawa żywnościowego o kolejne, szczególne kategorie produktów, które dotychczas nie stanowiły przedmiotu regulacji, a które - ze względu na swój specyficznych charakter - wymagają konkretnych, odrębnych unormowań. Prawodawstwo dotyczące takich stosunkowo „nowych” kategorii żywności jak np. GMO lub suplementy diety, musi uwzględniać specyfikę tych produktów, a jednocześnie stanowi lex specialis w odniesieniu do Ogólnego Prawa Żywnościowego. Każda ze szczególnych kategorii żywności posiada swoje własne regulacje, które normują specyficzne kwestie i problemy związane z danym rodzajem żywności. Znajomość tych przepisów jest niezbędna w celu podjęcia działalności w określonej branży. Celem szkolenia jest omówienie wybranych, szybko rozwijających się, najważniejszych kategorii żywności, które mają szczególne znaczenie na rynku spożywczym wraz podstawami prawnymi oraz pakietem odpowiednich przepisów prawnych, niezbędnych w celu prawidłowego produkowania i znakowania żywności poszczególnych rodzajów.

Szkolenie skierowane do

Osoby pracujące w branży spożywczej /w szczególności na stanowiskach technologów żywności/, odpowiedzialne za etykietowanie i znakowanie produktów, wdrażanie nowych produktów i kategorii żywności do oferty przedsiębiorstwa; pracownicy zajmujący się marketingiem żywności oraz promowaniem produktów ze względu na ich szczególne właściwości; przedsiębiorstwa planujące rozszerzenie oferty o nowe kategorie żywności; osoby zainteresowane charakterystyką i specyfiką poszczególnych rodzajów żywności.

 

 

Program

  1. Czym są szczególne kategorie żywności i czym różnią się od żywności konwencjonalnej?
  2. Omówienie wybranych kategorii żywności ze szczególnym uwzględnieniem aspektu znakowania oraz podstaw prawnych takich jak:
    • GMO
    • nowa żywność /novel food/
    • suplementy diety
    • preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt
    • produkty zbożowe przetworzone i inna żywność dla dzieci
    • żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
    • środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę, do kontroli masy ciała
    • żywność wzbogacona
    • produkty plant-based, wegańskie i wegetariańskie

 

Warunki uczestnictwa

  • Koszt uczestnictwa 290 zł netto
  • Klienci Strefy Managera - opłata 190 zł netto za uczestnika

 

PROSIMY O REJESTACJĘ NA DOLE OPISU SZKOLENIA W SEKCJI WEBINARIA LINK

 

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn