Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 28.03.2023 Miejsce: online
Czas trwania: 4 h
Usystematyzowanie wiedzy z zakresu prawa żywnościowego istotnych dla firmy produkujących lub wprowadzających suplementy diety do obrotu w Polsce.
Uczestnicy szkolenia otrzymają praktyczne informacje pomocne w codziennej pracy, związanej z dokumentowaniem zgodności produktów z obowiązującymi przepisami (jakość i bezpieczeństwo, klasyfikacja, notyfikacja).
Pracownicy działów jakości, rozwoju, marketingu i technologii produkcji suplementów diety.
Składniki suplementów diety – prof. Katarzyna Stoś, Przewodnicząca Zespołu ds. Suplementów Diety
Uchwały Zespołu ds. Suplementów Diety i ich znaczenie
Bezpieczne poziomy witamin i składników mineralnych
Nowa żywność w suplementach - Izabela Tańska, IGI FOOD LAW
Jak sprawdzić status składnika?
Analiza przypadku pelargonii afrykańskiej i jego konsekwencji.
Kolejne składniki które mogą być uznane za NOVEL
Czy jeśli suplement zawiera składnik NOVEL musi być wycofany z obrotu?
Zanieczyszczenia w suplementach diety- Joanna Olszak, IGI FOOD LAW
Co może stanowić zanieczyszczenie w suplemencie? Przykłady
Jakie zanieczyszczenia trzeba monitorować w suplementach?
Wymogi prawne i praktyka
Obowiązkowe elementy oznakowania – Joanna Olszak, IGI FOOD LAW
„Składniki” czy „Składniki aktywne” (zasady deklaracji, błędy)
Ostrzeżenia – kiedy są konieczne i jak je formułować?
Rozmieszczenie elementów (czy „suplement diety” musi być na froncie?)
QUID – kiedy należy deklarować % ilość składnika?
Alergeny w suplementach – zasady deklaracji
Treści marketingowe w oznakowaniu i reklamie suplementów – Izabela Tańska, IGI FOOD LAW
Czy nazwę marketingową można uzasadnić oświadczeniem z listy pending?
Oświadczenia środowiskowe – niski ślad węglowy, środowiskowy?
Grafika identyfikująca smak a zawartość składnika
Omówienie nadchodzących zmian ustawy o bżż - Izabela Tańska, IGI FOOD LAW
Oświadczenia lecznicze a oświadczenia zdrowotne
Zmiany w reklamie
Zmiany w notyfikacji i postępowaniu wyjaśniającym
Etap prac – od kiedy zmiany?
Sesja pytań i odpowiedzi
Szczegóły na stronie Organizatora: https://igifoodlaw.com/szkolenia/
Zgłoszenia należy dokonać wypełniając FORMULARZ: https://igifoodlaw.com/formularz-zgloszeniowy/
RABAT 20% – przy zgłoszeniu i wpłacie do 28 lutego 2023 r.
RABAT 40% – przedstawiciele inspekcji (rabat nie łączy się z innymi)
Zapytaj organizatora o szczegóły