Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Szwedzka firma opracowała pierwszy prototyp odpowiednika masła na bazie grzybów

Kategoria: Procesy i Technologie

Po 6-8 miesiącach intensywnych badań szwedzki producent mykoprotein Mycorena opracował prototyp substytutu masła na bazie grzybów. Dzięki temu opracowaniu rozwój umożliwił przejście do zastosowań wysokotłuszczowych zastosowań odpowiedników nabiału.

Nowa metoda wymaga niewielkiej ilości składników i może być nawet wytwarzana bez dodatków powszechnie stosowanych w alternatywnych produktach mlecznych pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Wykorzystując grzybnię, start-up wykorzystuje jego biomasę, która wytworzyła się w trakcie fermentacji. Grzyby same w sobie nie zawierają zbytnio tłuszczu. Przedsiębiorstwo odpowiada, że grzyby używane są jako emulgator, by utworzyć w zamienniku masła odpowiednią teksturę. Grzyby emulgowane są roślinnymi olejami, których zadaniem jest działanie jako stabilizator. Według firmy mogą być użyte różne oleje np. rzepakowy, kokosowy.

Firma zwraca szczególną uwagę na alternatywę masła ze względu na wartości odżywcze. Masło tradycyjne ma bardzo dużą zawartość tłuszczu, przez co jest bogaty w cholesterol. Alternatywa masła na bazie grzybów nie zawiera cholesterolu i ma bardzo obniżoną zawartość tłuszczów nasyconych. Jednocześnie składnik tłuszczu mykoproteinowego zwiększa zawartość białka w produkcie.

Na rynku istnieje już wiele roślinnych alternatyw dla wysokotłuszczowych produktów mlecznych, ale ich konsystencja jest ograniczona do konsystencji stałego źródła tłuszczu zastosowanego w produkcie. Większość dostępnych na rynku produktów zawiera olej palmowy lub kokosowy, oba związane z tym, że są niezrównoważone z perspektywy środowiskowej lub społecznej. Nowy proces opracowany przez przedsiębiorstwo wykorzystuje unikalne właściwości grzybów do strukturyzowania ich zastosowań opartych na tłuszczach, umożliwiając im pracę z lokalnie pozyskiwanymi tłuszczami, takimi jak olej rzepakowy.

 

Źródło: Mycorena

Wybierz obszar: Nowości rynkowe Plant-based

Autor: Joanna Markwas

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn