Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Trzy zgony w wyniku wybuchu listeriozy w Holandii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Władze holenderskie powiązały trzy zgony z powodu Listerii z produktami mięsnymi z jednej firmy.

Spośród 20 pacjentów z wykrytą listeriozą urzędnicy stwierdzili, że było prawie pewne, że zostali zainfekowani produktami mięsnymi z firmy Offerman w ciągu ostatnich dwóch lat. Jedna z zakażonych kobiet poroniła..

Źródło zakażeń wykryły Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i Środowiska (RIVM) oraz Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA).

RIVM znalazł pewien rodzaj Listerii u kilku pacjentów. Agencja skontaktowała się następnie z NVWA, aby porównać to z danymi DNA z próbek żywności i firm. Po znalezieniu dopasowania dla próbki, NVWA rozpoczęła dalsze działania.

Produkcja zatrzymana z powodu Listerii

Firma Vleeswarensnijderij Offerman zaprzestała produkcji artykułów mięsnych w lokalizacji Aalsmeer od 3 października.

NVWA poinstruowało firmę, aby podjęła działania, ponieważ niedawne pobieranie próbek wykazało, że w firmie występuje problem z Listerią.

Firma Offerman może wznowić produkcję dopiero po gruntownym oczyszczeniu fabryki i uzyskaniu zgody NVWA. Oświadczenie firmy mówi, że cięcie i pakowanie przedmiotowych produktów mięsnych zostaną przejęte przez inne fabryki wchodzące w skład grupy.

Do klientów Offermana należą takie marki jak Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro i Versunie. Wpłynęło to na wycofanie ponad 100 produktów w sieciach Jumbo i Sligro, oraz ponad 50 wycofań w Versunie.

Termin przydatności do spożycia

Ostrzeżenie bezpieczeństwa Jumbo obejmowało różne wstępnie pakowane mięso w plastrach. Offerman, jeden z dostawców mięsa, poinformował supermarket, że miejsce produkcji tych produktów może być zanieczyszczone Listerią.

Poprosił klientów, aby nie spożywali produktów, z których niektóre mają termin przydatności do spożycia pod koniec listopada, i zwrócili je do jednego ze sklepów. Podano też pełną listę produktów, których może dotyczyć problem – link.

Sieć Jumbo poinformowała , że produkty mięsne obecnie dostępne na półkach są bezpieczne do spożycia, oraz wkrótce będzie dostępna pełna oferta.

Listerioza

Osoby w podeszłym wieku i z obniżoną odpornością, przyszłe matki i noworodki mają zwiększone ryzyko zarażenia listeriozą.

Objawy zakażenia mogą obejmować wymioty, nudności, uporczywą gorączkę, bóle mięśni, silny ból głowy i sztywność szyi. Czas od zarażenia do wystąpienia objawów waha się od kilku do 70 dni, średnio trzy tygodnie.

Źródło:

 

Autor: Jakub Ostaszewski

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn