Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

W wyniku wykrycia Salmonelli w zakładzie Ferrero potwierdzono już 455 przypadków zachorowań i wycofano ponad 3000 ton produktów Kinder

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W wyniku wykrycia Salmonelli w zakładzie produkcyjnym Ferrero w Arlon w Belgii potwierdzono łącznie 455 przypadków zachorowań na świecie – stan na dzień 15 lipca br. wg ECDC.

Jest to wzrost o dziewięć przypadków od ostatniej aktualizacji 3 czerwca 2022 r. Ostatni zgłoszony przypadek pochodzi z Wielkiej Brytanii z datą pobrania próbki 16 czerwca 2022 r. Ponadto inne przypadki zachorowań zidentyfikowano w Kanadzie, Szwajcarii oraz Stanach Zjednoczonych. Zanieczyszczona salmonellą czekolada marki Kinder była dystrybuowana do co najmniej 113 krajów.

Wybuch tej epidemii charakteryzuje się wysokim odsetkiem hospitalizowanych (około 40%) przypadków. Fabryka została zamknięta 8 kwietnia 2022 r., a wycofywanie produktów rozpoczęło się na całym świecie. Wycofanie miało na celu zapobieganie spożywaniu produktów potencjalnie skażonych salmonellą  W wyniku środków kontrolnych liczba przypadków gwałtownie spadła.

W czerwcu wznowiono warunkowo produkcję

Zakład Ferrero w Arlon w Belgii otrzymał warunkowe zezwolenie na ponowne uruchomienie linii produkcyjnych na 3 miesiące w czerwcu br. To ponowne otwarcie nastąpiło po szeroko zakrojonych kontrolach czyszczenia i bezpieczeństwa żywności, prowadzonych w ścisłej współpracy z belgijskim organem ds. bezpieczeństwa żywności (AFSCA).

Przeprowadzono ponad 1800 testów jakości, zdemontowano i oczyszczono 10 000 części oraz poczyniono znaczące inwestycje. Obejmują one wymianę wielu elementów wyposażenia oraz instalację 300 metrów nowego rurociągu. Zaktualizowano również protokoły bezpieczeństwa produktów, szkolenia i pobieranie próbek w zakładzie.

Wycofano ponad 3000 ton produktów Kinder

W wyniku epidemii ze światowych rynków wycofano ponad 3000 ton produktów sprzedawanych pod marką Kinder, a incydent będzie kosztował firmę „dziesiątki milionów euro”.

Tło światowej epidemii salmonellozy po spożyciu produktów marki Kinder

Od końca 2021 r. w całej Europie zgłaszano przypadki salmonellozy. Pod koniec marca br. na podstawie danych epidemiologicznych podejrzewano związek między tymi zakażeniami a fabryką Ferrero w Arlon (Belgia). W kwietniu produkcja w zakładzie została zatrzymana.

Pisaliśmy o tym:

Źródło: https://www.ferrero.com/news/Ferrero-Plant-in-Arlon-Authorized-to-Restart-Production

https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/15-july-update-monophasic-salmonella-typhimurium-outbreak-linked-chocolate-products

 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Wycofania z rynku

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn