Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ważne informacje dla podmiotów dotyczące nowych zasad eksportu naturalnych wód mineralnych do Wielkiej Brytanii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Od dnia 1 stycznia 2021 r. obowiązują nowe zasady relacji pomiędzy EU – Wielką Brytanią.  W odniesieniu do Wielkiej Brytanii przestało obowiązywać prawo unijne, w tym przepisy dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/54/WE z dnia 18 czerwca 2009 r. w sprawie wydobywania i wprowadzania do obrotu naturalnych wód mineralnych (Dz. Urz. UE L 164 z 26.06.2009, str. 45), a zasady wymiany handlowej z są takie jak z innymi krajami trzecimi.

W związku z tym naturalne wody mineralne wydobywane i uznane w państwach członkowskich UE będą w Wielkiej Brytanii traktowane jako wody pochodzące z państwa trzeciego. Dotychczasowe uznania dokonane w państwach członkowskich UE dla wszystkich naturalnych wód mineralnych będą obowiązywały jeszcze przez okres sześciu po zakończeniu okresu przejściowego. Uznania te przestaną obowiązywać w Wielkiej Brytanii od 7 stycznia 2022 r. o godzinie 23:00 GMT, zgodnie z obwiązującymi przepisami.

W konsekwencji wszystkie naturalne wody mineralne, które uzyskały uznanie w państwach członkowskich UE, nie będą już automatycznie dopuszczane do obrotu w Wielkiej Brytanii jako naturalne wody mineralne, chyba że zostaną uznane jako naturalne wody mineralne przez właściwy organ Wielkiej Brytanii.

W celu wprowadzenia naturalnych wód mineralnych do obrotu w Wielkiej Brytanii producenci unijni wód mogą ubiegać się o ich uznanie. Więcej informacji można znaleźć na następującej stronie internetowej: https://www.gov.uk/guidance/recognition-of-natural-mineral-water-inside-and-outside-the-uk

Szczegółowe informacje dotyczące wymagań przy imporcie żywności pochodzenia niezwierzęcego oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością z Wielkiej Brytanii w związku z wystąpieniem z Unii Europejskiej znajdują się na stronie internetowej: https://www.gov.pl/web/gis/brexit---informacja.

Źródło: GIS

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł napojowy

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn