Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wpływ połączenia detekcji ATP i badanie bakterii wskaźnikowych na skuteczność czyszczenia i dezynfekcji oraz jakość produktu spożywczego

Wpływ połączenia detekcji ATP i badanie bakterii wskaźnikowych  na skuteczność czyszczenia i dezynfekcji oraz jakość  produktu spożywczego

Integralną częścią skutecznych programów monitorowania środowiska (EMP, ang. Effective environmental monitoring programs) jest monitorowanie higieny. Kompleksowy program monitorowania higieny wykorzystujący zarówno detekcję ATP, jak również testy mikrobiologiczne, może pomóc producentom żywności w spełnieniu wymagań regulacyjnych, ocenie skuteczności procesów czyszczenia i dezynfekcji, a tym samym zwiększyć bezpieczeństwo i jakość żywności. W celu opracowania standardu, w którym obie metody mogą być używane przez różne zakłady produkujące żywność, Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Cornella oraz Bezpieczeństwo żywności 3M przeprowadziły wieloetapowe badanie w zakładzie produkującym produkty gotowe do spożycia (RTE, ang. ready-to-eat) z użyciem systemu do monitorowania i zarządzania higieną 3M ™  Clean-Trace ™  i płytek 3M ™  Petrifilm ™ .

Wyniki pokazały efektywne czyszczenie i dezynfekcję sprzętu oraz usprawnienia w higienie środowiskowej obiektu oraz jakości mikrobiologicznej produkowanej żywności. Im czystszy był obiekt, tym mniej pojawiało się negatywnych wyników testów, co umożliwiało zmniejszenie częstotliwości testowania utrzymując proces czyszczenia i dezynfekcji pod kontrolą. Oprogramowanie monitorujące higienę 3M ™  Clean-Trace ™  odegrało kluczową rolę w ułatwieniu zbierania danych i analizie oraz identyfikacji  i uzasadnieniu możliwości wprowadzenia ulepszeń w czyszczeniu i dezynfekcji. To badanie może zostać użyte jako przewodnik,  który umożliwi innym producentom żywności osiąganie podobnych wyników.

#3M_FFSW

Pobranie materiałów jest darmowe

Materiał udostępniony przez: 3M Poland

Zaloguj się lub wypełnij formularz i pobierz materiał

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn