Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 01.07.2022 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 6 h
Przedstawienie zmian w standardzie IFS Food v.7, a także nowych zasad w procesie audytu oraz raportowania przez
jednostki certyfikujące.
Szkolenie skierowane jest do:
• Osób zaangażowanych w projektowanie i zarządzanie systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności;
• Pełnomocników HACCP, pracowników i kierowników działów zarządzania lub kontroli jakości,
• Pracowników odpowiedzialnych za nadzór i weryfikację standardu IFS
PROGRAM SZKOLENIA:
1. Informacje ogólne i najnowsze wiadomości:
• Struktura IFS,
• Spojrzenie na temat bezpieczeństwa i jakości żywności w ujęciu globalnym,
• Rodzina standardów bezpieczeństwa i jakości wg IFS,
2. Podsumowanie głównych zmian w nowej wersji standardu:
• Proces przeglądu IFS Food w skrócie ,
• Podejście procesowe - skoncentrowanie zmian na normie ISO/IEC 17065,
• Struktura IFS Food v. 7,
3. Protokół certyfikacji:
• Rodzaj audytów i wariantów audytów ,
• Procedura oceny,
• Zakres oceny
4. Lista kontrolna oceny:
• Wymagania KO,
• Ocena ryzyka a analiza zagrożeń i ryzyka powiązanego,
• Kultura bezpieczeństwa żywności,
• System HACCP,
• Obszary wrażliwe,
• Procesy zlecane na zewnątrz,
• Opakowania – wzmocnione wymagania,
• GMO,
• Drzwi i bramy,
• Mycie i dezynfekcja,
• Ograniczenie ryzyka ciał obcych,
• Nadzór nad szkodnikami,
• Transport,
• Wyposażenie ,
• Identyfikowalność,
• Alergeny,
• Zafałszowania żywności,
• Obrona żywności,
• Słowniczek – nowe i zmodyfikowane definicje
5. Raportowanie:
• Zmiany w Action Plan,
• Numer GLN,
• Certyfikat – wzór
6. Podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze strony internetowej
https://hamilton.com.pl/oferta/szkolenia/harmonogram-szkolen/
Zapytaj organizatora o szczegóły