Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zawartość aluminium w żywności pod lupą EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy oszacowali tolerowaną tygodniową dawkę pobrania glinu na 1 mg substancji na kg masy ciała. Twierdzą przy tym, że u znacznej części populacji europejskiej dawka ta jest regularnie przekraczana…

W odpowiedzi na wniosek Komisji Europejskiej naukowcy poddali ocenie bezpieczeństwo występowania glinu we wszystkich możliwych jego źródłach w żywności. Jednocześnie oszacowali TWI (tolerowane tygodniowe pobranie) i wyniosło ono 1 mg glinu na kilogram masy ciała. Eksperci twierdzą przy tym, że u znacznej części populacji europejskiej dawka ta jest regularnie przekraczana.

Zbadano także całkowite narażenie na glin

Całkowite narażenie na glin z dietą zostało oszacowane na podstawie badań przeprowadzonych w kilku krajach europejskich, w tym w Holandii, Francji, Wielkiej Brytanii i Szwecji. Średnie narażenie z dietą osób dorosłych wahało się od 0,2 do 1,5 mg/kg wagi ciała/tydzień. U dzieci i młodzieży, najwyższe narażenie wahało się od 0,7 do 2,3 mg/kg masy ciała na tydzień.

Dlaczego jest taki szkodliwy?

Dotychczas dostępne badania dowiodły niekorzystne działanie glinu m.in. na układ nerwowy i rozrodczy zwierząt. Wykazana została także jego neurotoksyczność u pacjentów poddawanych dializom oraz osobom chronicznie narażonym na wysokie stężenia tego pierwiastka.

Gdzie występuje glin?

Głównym źródłem narażenia całej populacji na ten pierwiastek jest dieta. Glin, poza tym, że występuje w żywności naturalnie, może także być dostarczany do niej, jako składnik niektórych stosowanych w niej dodatków. Występuje także w materiałach bezpośrednio kontaktujących się z żywnością takich jak garnki, patelnie czy folie.

Do produktów najbardziej odpowiedzialnych za spożycie glinu przez człowieka są:

  • zboża i produkty zbożowe (takie jak chleb, ciasta, herbatniki i ciastka),
  • warzywa (grzyby, szpinak, rzodkiewka i sałata), napoje (herbata i kakao)
  • oraz niektóre preparaty dla niemowląt

Dodatkowe narażenie może wystąpić w przypadku wody pitnej, środków farmaceutycznych i produktów konsumenckich zawierających związki glinu.

Ocena Europejskiego Urzędu ds. Żywności w sprawie stosowania aluminium w żywności i materiałach mających z nią kontakt będzie teraz stanowić podstawę do dalszych rozważań podmiotów zarządzających ryzykiem w UE.

Źródło: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/080715-0

Autor: Aleksandra Sokołowska

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn