Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Znakowanie produktów piekarskich i cukierniczych - przekazywanie konsumentom informacji na temat żywności

Data: 27.02.2020 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 7 h

Cel szkolenia

Dzięki szkoleniu uczestnicy zdobywają aktualną wiedzę wynikającą nie tylko z wymagań prawa, ale również unijnych przewodników i wytycznych dotyczących znakowania środków spożywczych oraz podejścia organów urzędowej kontroli żywności w Polsce.

 

Szkolenie skierowane do

  • Przedstawiciele wszystkich branż sektora spożywczego - technolodzy, kierownicy jakości, pracownicy działów jakości, marketingu i R&D oraz wszystkie osoby odpowiedzialne za znakowanie środków spożywczych.
  • Przykłady omawiane w trakcie szkolenia zostaną dostosowane do branż reprezentowanych przez uczestników.
  • W trakcie części praktycznej zostaną przeanalizowane etykiety produktów dostarczonych przez uczestników (2 tygodnie przed terminem szkolenia na adres: szkolenia@mxns.com) - max 1 etykieta/ firmę).

 

Program

Obowiązki podmiotów działających na rynku spożywczym oraz unijne i polskie wymagania w zakresie przekazywania informacji na temat żywności - znakowanie produktów piekarskich i cukierniczych:

  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
  • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.
  • Ustawa z dnia 7 maja 2009 r. o towarach paczkowanych. - Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 20 lipca 2009 r. w sprawie szczegółowych wymagań dotyczących oznakowań towarów paczkowanych.
  • Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 30 listopada 2006 r. w sprawie legalnych jednostek miar.

Ogólne wymogi dotyczące przekazywania konsumentom informacji na temat żywności – wg Rozporządzenia (UE) nr 1169/2011:

  • Ogólne zasady i wymogi dotyczące informacji na temat żywności - zakres odpowiedzialności.
  • Teksty niedozwolone i wprowadzające w błąd.
  • Czytelność informacji oraz minimalna wysokość czcionki.
  • Informacje obowiązkowe na temat żywności.
  • Szczegółowe zasady deklaracji wykazu składników.
  • Deklaracja alergenów.
  • Dodatki do żywności – sposób deklaracji w wykazie składników, zasada przenoszenia, możliwość pominięcia.
  • Kraj pochodzenia, miejsce pochodzenia - przewidywane zmiany. 

Praktyczne aspekty znakowania produktów piekarskich i cukierniczych:

  • Podawanie wykazu składników z uwzględnieniem informacji o alergenach.
  • Umieszczanie informacji dodatkowych na etykiecie. 
  • Możliwość umieszczania na etykiecie dobrowolnych określeń, takich jak: „naturalny”, „produkt polski”, „bez laktozy”, „bez konserwantów”.
  • Praktyczne przykłady etykiet z błędami – weryfikacja niewłaściwych zapisów na etykiecie.

Zasady znakowania żywności wartością odżywczą:

  • Obowiązkowa informacja o wartości odżywczej na opakowaniu. 
  • Żywność zwolniona z obowiązku znakowania wartością odżywczą.
  • Dobrowolne informacje o wartości odżywczej.
  • Praktyczne przykłady rozwiązań – analiza różnych układów wartości odżywczej.
  • Przewodnik Komisji Europejskiej dotyczący określania tolerancji dla zawartości składników deklarowanych w ramach wartości odżywczej.

Metodologia: seminarium, warsztaty, dyskusja, wymiana doświadczeń

Więcej informacji na temat aktualniej oferty szkoleń otwarych Mérieux NutriSciences dostępna jest na naszej stronie internetowej: 

https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/pl/jakosc-i-bezpieczenstwo-zywnosci/szkolenia-silliker-merieux-nutriscieneces/szkolenia-otwarte/znakowanie-srodkow-spozywczych

 

 

 

Warunki uczestnictwa

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn