Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Cała inicjatywna zmian jest częścią unijnej strategii „od pola do stołu”, której celem jest zapewnienie lepszych informacji na etykietach, aby pomóc konsumentom w dokonywaniu zdrowszych i bardziej zrównoważonych wyborów żywieniowych oraz w rozwiązaniu problemu marnotrawienia żywności
Druga część opracowania obejmować będzie wytyczne Food Standards Agency oraz przegląd orzecznictwa sądów administracyjnych. Na koniec, w formie podsumowania, zostaną przedstawione wyniki analizy wszystkich przedstawionych materiałów oraz refleksje w zakresie możliwości używania oznaczenia „domowy” na etykietach środków spożywczych
W aktualnie obowiązujących przepisach prawa żywnościowego brak jest wskazania, jakie produkty mogą zostać oznakowane jako „domowe”. W świetle powyższego konieczna jest refleksja nad przedmiotowym określeniem przez pryzmat odpowiednich regulacji
Nowe oświadczenie zdrowotne dotyczy zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca, do którego przyczyniać ma się spożywanie wyselekcjonowanej mieszanki z liści karczocha oraz dodatkowych substancji
Komisja zaproponowała wspólne kryteria zwalczania pseudoekologicznego marketingu i wprowadzających w błąd twierdzeń dotyczących ekologiczności
Uprawiane w prowincjach Salerno i Avellino drzewo wiśniowe znajduje na tym obszarze produkcji najlepsze warunki gwarantujące optymalny wzrost rośliny i regularny rozwój owoców. Obszar ten do dziś uważany jest za "krainę czereśni". Techniki i wiedza zdobywana przez producentów, dostosowana do lokalnych warunków, przyczyniła się do tego, że jest to produkt o uznanej jakości.
Stowarzyszenie Amerykańskich Urzędników Kontroli Pasz (AAFCO) opublikowało proponowane zmiany w etykietach karmy dla zwierząt domowych, a okres publicznego komentowania zakończył się 31 października ub.r. Te nowe zmiany były opracowywane jeszcze przed 2018 rokiem i, jeśli zostaną zatwierdzone, zostaną dodane do przepisów modelowych AAFCO, które są publikowane co roku.
Châtaigne des Cévennes" oznacza świeży, suszony lub przetworzony owoc gatunku Castanea sativa oraz zespołu odmian tradycyjnych, pochodzących ze szczepionych sadów kasztanowych, o wspólnych cechach charakterystycznych. Świeże owoce mają kształt eliptyczny, trójkątny lub okrągły, kolor od jasnokasztanowego do ciemnobrązowego i mogą mieć pionowe paski.
Zmiana dotyczy przede wszystkim zmiany zasad dotyczących prezentacji lub reklamy suplementów diety
Komisja zatwierdziła mięso "Keleméri bárányhús" z Węgier jako chronione oznaczenie geograficzne (ChOG).
Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP) Hiszpanii: orzech "Nuez de Pedroso", produkowany w autonomicznej wspólnocie La Rioja.
Debata na temat reformy etykietowania przedniej części opakowania w UE, zorganizowana pod koniec listopada przez Euractiv w Brukseli, ujawniła zamieszanie i brak konsensusu w sprawie podejścia UE do wstrzymanej propozycji etykietowania żywności.
Zmiana ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych wprowadziła możliwość umieszczania znaku jakości „Poznaj Dobrą Żywność” bez konieczności uzyskania decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na niektórych produktach.
Wyniki różnych badań wskazują, że niejasności dotyczące określeń „należy spożyć do” i „najlepiej spożyć przed (końcem)” oraz obecnego sposobu oznaczania dat przyczyniają się do niepotrzebnego marnowania żywności przez konsumentów
Zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011 w oznakowaniu środka spożywczego podaje się: datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia
Na podstawie przepisów ustawy o wyrobach winiarskich wydano rozporządzenie ws. szczegółowego sposobu wyrobu fermentowanych napojów winiarskich, rodzajów tych napojów, ich dodatkowego znakowania oraz szczegółowych wymagań, które powinny spełniać te napoje
Wielka Brytania występując z Unii Europejskiej zaczęła przyjmować własne wymogi dotyczące znakowania produktów spożywczych
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (PGI) Niemiec: "Oktoberfestbier". Proces produkcji piwa, który odbywa się w mieście Monachium, rozpoczyna się od mielenia słodu i maceracji, a kończy po okresie przechowywania trwającym od około czterech do jedenastu tygodni, podczas którego młode piwo jest naturalnie wzbogacane dwutlenkiem węgla i dojrzewa aż do uzyskania ostatecznego smaku.
Żywność przeznaczona dla niemowląt musi odpowiadać na unikalne potrzeby i ograniczenia stale rozwijającego się organizmu. Produkty dedykowane najmłodszym konsumentom powinny zatem charakteryzować się dostosowaną do ich potrzeb wiekowych wartością odżywczą oraz wysoką jakością handlową.
Stałe Przedstawicielstwo Włoch przy Unii Europejskiej 26 października 2022 zorganizowało w Parlamencie Europejskim spotkanie "Politics meets Nutrition Science", którego gospodarzem była wiceprzewodnicząca Pina Picierno, pod patronatem włoskich delegacji grup politycznych Parlamentu Europejskiego.
Oprócz napojów winiarskich i piwa na rynku mamy szeroką gamę innych napojów alkoholowych, które są dostępne dla konsumentów. Prawodawca bardzo dba o to, aby zabezpieczyć konsumenta pod każdym kątem i ściśle reguluje kwestie związane z napojami spirytusowymi.
Od 9 października w Brazylii obowiązują nowe przepisy dotyczące znakowania żywności. Nowe przepisy dotyczą m.in. oświadczeń żywieniowych oraz tabeli wartości odżywczych
Wpływ i kontrola nad wyborami europejskich obywateli w supermarketach był tematem debaty w Parlamencie Europejskim podczas konferencji Empowering Consumers - FoP labelling reform, która obyła się 12 października 2022. Gospodarzem konferencji byli hiszpański europarlamentarzysta Jordi Canas oraz think-tank, Competere.eu.
Naukowcy przeprowadzili przegląd literatury na temat alternatywnych źródeł informacji o żywności dostępnych na rynku oprócz etykiet na opakowaniach. Przyjrzeli się, w jaki sposób konsumenci wykorzystują te źródła informacji, rozumieją je i są pod wpływem tych źródeł.
Dokument stanowi uzupełnienie pochodzącego z 2020 r. kompleksowego przeglądu w zakresie oznaczania wartości odżywczej z przodu opakowania
System graficznego znakowania produktów na froncie opakowania Nutri-Score może wprowadzać konsumentów w błąd poprzez m.in. promocję produktów ultra przetworzonych na niekorzyść żywności naturalnej czy nisko przetworzonej – wynika z badania ekspertów na co dzień pracujących na uczelniach wyższych i w instytutach specjalizujących się w naukach o żywieniu człowieka. Argumenty zebrali w raporcie badacze z Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania jaj, którą objęto 93 podmioty detaliczne.
Większość producentów żywności przetworzonej dobrze zna artykuł 20 rozporządzenia 1169/2011[1] w sprawie informacji dla konsumentów (nazwa skrótowa), który pozwala na pominięcie niektórych komponentów żywności. Dobrze wiemy: im krótszy, prostszy skład, tym lepszy w oczach konsumentów. Z tego też powodu powyższy artykuł cieszy się takim zainteresowaniem.