Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Znakowanie żywności a sytuacja w Ukrainie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Państwa członkowskie UE, w tym Polska, poinformowały Komisję Europejską o zgłaszanych przez producentów trudnościach wynikających z sytuacji w Ukrainie, w tym z braku dostępności oleju słonecznikowego. Trudności te mają przełożenie na informacje podawane w oznakowaniu środków spożywczych. Należy więc rozważyć kompromis, który umożliwi elastyczność w egzekwowaniu przepisów przy zachowaniu bezpieczeństwa żywności.

W reakcji na te zgłoszenia Komisja Europejska wskazała, że rozumie potrzebę elastyczności w egzekwowaniu przepisów dotyczących etykietowania żywności, pod warunkiem że jest to tymczasowe, uzasadnione i proporcjonalne. W związku z tym trzeba będzie podjąć decyzję o ewentualnej elastyczności spowodowanej obecną sytuacją przez właściwe organy krajowe na zasadzie analizy każdego przypadku przy zapewnieniu, że bezpieczeństwo żywności nie jest zagrożone.

Elastyczność a bezpieczeństwo żywności

KE zaznacza, że szczególnie informacje o alergenach zawsze muszą być dostępne. Właściwe organy powinny być pragmatyczne i kierować się zdrowym rozsądkiem, akceptując pewne odstępstwa od wymagań prawnych. Dobrym kompromisem jest przykładowo użycie naklejek do aktualizacji informacji o żywności.

Stanowisko polskich inspektoratów

Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Główny Inspektorat Sanitarny analizują propozycje przekazywania rzetelnych informacji konsumentom o zmianach w oznakowaniu wynikających z braku dostępności poszczególnych surowców, nadesłane przez organizacje branżowe. Wypracowane wspólne stanowisko zostanie przedstawione na stronach internetowych Inspekcji oraz związków branżowych.

Każdy przypadek oznakowania będzie rozpatrywany przez służby kontrolne indywidualnie, z uwzględnieniem wyłącznie sytuacji braku lub niedoborów surowców bezpośrednio związanych z obecną sytuacją w Ukrainie.

Źródło: MRiRW

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Opakowania Prawo żywnościowe

Autor: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Przeczytaj także

  • 24.03.2022

    Jakość handlowa oliwy z oliwek w 2021 roku

    Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową oliwy z oliwek w 48 podmiotach (33 sklepach i 15 podmiotach importujących, sprowadzających, rozlewających, składujących, prowadzących sprzedaż hurtową oliwy z oliwek).

    Czytaj więcej
  • 09.03.2022

    Jak konflikt Rosja-Ukraina wpłynie na sytuację branży rolno-spożywczej?

    24 lutego 2022 roku zbrojna agresja Federacji Rosyjskiej na Ukrainę diametralnie zmieniła sytuację polityczno-społeczno-gospodarczą w Ukrainie. Wybuch wojny, a następnie nałożenie przez Unię Europejską oraz inne kraje zachodnie, takie jak USA, Izrael, Japonia i wiele innych, rozległych sankcji gospodarczych na Rosję, już ma i będzie miało dalsze znaczące skutki międzynarodowe dla wielu gałęzi gospodarki światowej, w tym branży rolno-spożywczej.

    Czytaj więcej
  • 04.03.2022

    Santander AGROskop luty 2022: uprawy polowe

    W 2021 r. wolumen eksportu zbóż był niższy o 6% niż rok wcześniej. Pozostał jednak na historycznie wysokim poziomie. W dodatku, istotny wzrost cen zbóż na rynku globalnym mocno wsparł wyniki sprzedaży zagranicznej w ujęciu wartościowym. Wartość eksportu była wyższa o 12% w porównaniu do roku 2020. Również na rynku rzepaku wyższe ceny wspierały wartość eksportu.

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn