Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Znakowanie żywności przeznaczonej na rynek USA – prawo i praktyczne przykłady (szkolenie online)

Data: 26.11.2021 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 5 h

Cel szkolenia

W ramach szkolenia otrzymasz nie tylko wszelkie niezbędne informacje dotyczące ogólnych zasad znakowania produktów spożywczych kierowanych na rynek USA, ale dowiesz się o możliwych sposobach interpretacji i stosowania nowych przepisów, z uwzględnieniem praktyki rynkowej i praktyki FDA.

Szkolenie skierowane do

Przedstawiciele przedsiębiorstw produkcyjnych lub handlowych dostarczających produkty żywnościowe na rynek USA lub planujący wprowadzenie na rynek USA produktów podlegających wymaganiom FDA.

Program

Program szkolenia obejmuje:

1. System prawa żywnościowego w USA:

  • organy upoważnione do ustanowienia wymagań prawnych oraz ich kompetencje,
  • podstawowe przepisy prawne regulujące kwestie żywności i znakowania żywności.

2. Wymagania prawne dotyczące znakowania żywności:

  • wyjaśnienie podstawowych pojęć dotyczących etykietowania (Principal Display Panel, Information Panel, Nutrition Panel),
  • wykaz i omówienie informacji, które należy obowiązkowo umieścić na etykiecie,
  • zasady dotyczące prezentacji informacji na etykiecie (rozmieszczenie, wielkość czcionki).

3. Nowe wymagania FDA dotyczące deklaracji wartości odżywczej – omówienie wraz z przykładami:

  • zmiany w zakresie graficznej prezentacji informacji o wartości odżywczej (m.in. nowa lista obowiązkowych składników odżywczych,
  • zmiany w zakresie deklaracji witamin i składników mineralnych, nowe Referencyjne Wartości dla witamin i składników mineralnych)

4. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne:

  • wyjaśnienie podstawowych pojęć,
  • warunki i przykłady zastosowań,
  • znakowanie terminem „Healthy”.

5. Warunki użycia na etykiecie pojęć wzmacniających przekaz marketingowy:

  • „Organic”; „Fresh”; „Natural”; „Gluten Free”; „GMO Free”.

6. Odpowiedzialność za wprowadzenie do obrotu produktów błędnie oznakowanych:

  • Zakres i rodzaj odpowiedzialności,
  • Sposoby ograniczenia i wyłączenia odpowiedzialności.
     

Warunki uczestnictwa

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn